Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zadbać o glebę pod uprawę papryki.
- Jakie preparaty nawozowe warto włączyć do uprawy papryki.
- Czy preparaty mikrobiologiczne mają sens.
- Jak podnieść skuteczność zabiegów ochrony i nawożenia.
- W jaki sposób zadbać o rozsadę.
Uprawa papryki pod osłonami – krótki poradnik
Uprawa papryki jest pełna wyzwań, nie ma w niej miejsca na nudę. Każdy rok przynosi nowe, często niespodziewane sytuacje.
Przygotowałem krótki poradnik w którym poruszam najważniejsze kwestie w uprawie papryki pozwalające stawiać czoła wyzwaniom jakie czekają na każdego producenta papryki. Nie na wszystkie sytuacje jesteśmy w stanie się przygotować, ale doświadczenie pokazuje, że dbałość o poszczególne etapy produkcji pozwala szybciej i celniej przeciwstawiać się wielu zagrożeniom i wyzwaniom.
Odcinek 1 – Gleba, jak o nią zadbać.
Gleba to filar produkcji rolniczej. Uprawa papryki nie jest tu wyjątkiem. Od jakości, żyzności gleby zależy bardzo dużo. Przygotowanie gleby pod uprawę tego warzywa zaczyna już w roku poprzednim, tuż po zakończeniu zbiorów.
Uprawa papryki w monokulturze nadwyręża kondycję gleby. Silna eksploatacja poszczególnych składników pokarmowych, spadek próchnicy oraz stworzenie warunków dla namnażania się patogenów. Nie pozostaje to bez wpływu na produkcję. Powoduje wzrost nakładów związanych z nawożeniem, większą podatność roślin na zmienne warunki i zwiększającą się presję chorób.
By przeciwdziałać tym zmianom, warto włączyć do produkcji preparaty mikrobiologiczne. Zawierające w swoim składzie szczepy pożytecznych bakterii i grzybów będą wpływały na rozkład resztek pożniwnych. Namnażające się mikroorganizmy dostarczą roślinom składników pokarmowych takich azot, fosfor i potas. Podniosą tolerancję roślin na warunki stresowe i wpłyną na ich ogólną kondycje.
Najważniejsze informacje z tego odcinka możemy zebrać w kilku punktach.
- Zagospodarować resztki pożniwne.
- Dezynfekcja.
- Analiza gleby.
- Odnowa biologiczna za pomocą biopreparatów.
Odcinek 2 – Rozsada papryki
Dobra rozsada papryki to o krok bliżej dochodowej produkcji. Silne, zdrowe rośliny mają lepsze przyrosty, kwitną intensywniej i są mniej podatne na choroby. Dobra rozsada to również lepsza odporność na stresy biotyczne i abiotyczne.
Po czym poznać dobrą rozsadę? Ma dobrze rozbudowany system korzeniowy, szczególnie włośniki. Korzenie są białe, bez zmian chorobowych. Dobra rozsada charakteryzuje się dobrym pokrojem, o nie nadmiernie wydłużonych międzywęźlach, co skutkuje gorszym przyjmowaniem roślin na miejsca stałe.
Produkując rozsadę dbajmy o dobre doświetlenie roślin, zapobiega to wspomnianemu wyżej wydłużaniu międzywęźli. Kluczowa będzie również dostępność składników pokarmowych, szczególnie fosforu. W naszym programie nawożenia znajdziecie zalecenia dolistnego nawożenia rozsady krzemem, oraz naturalnych fitohormonów i aminokwasów. Co to daje?
- Zwiększenie odporności na niedobory wody,
- Podniesienie odporności na ataki szkodników i choroby
- Lepsze przyjmowanie się roślin po przesadzeniu na miejsce stałe
- Wpływ na rozwój roślin
- Poprawa pobierania składników pokarmowych.
Najważniejsze informacje z tego odcinka możemy zebrać w kilku punktach.
- Dobre doświetlenie rośliny by przeciwdziałać wybiegnięciu.
- Dobór zdrowej rozsady.
- Precyzyjne nawożenie.
- Zastosowanie w odżywianiu krzemu, fitohormonów, aminokwasów.
Odcinek 3 – Odporność
Choroby to jedno z głównych wyzwań przed jakimi stoją producenci papryki. Na każdym etapie produkcji możemy dbać o odporność. Wsparcie roślin wymaga kompleksowego podejścia i sumienności. Ten wysiłek wart jest poniesienia, na pewno się opłaci.
Wracamy do tematu krzemu. Pierwiastek ten dostarczany w formie dolistnego oprysku wpływa na budowę ścian komórkowych w roślinie. Podnosi jej odporność na ataki szkodników, ogranicza podatność na różne patogeny. Ponad to, krzem wpływa na efektywność fotosyntezy i gospodarkę wodną. Ogranicza wpływ niektórych metali ciężkich na roślinę i stymuluje pobieranie składników pokarmowych.
Ponieważ papryka doskonale reaguje na nawożenie dolistne, warto wprowadzić stymulację fitohormonami, wyciągami z alg, węglem organicznym i aminokwasami. Składniki te są szybko przyswajane, stanowią wsparcie w sytuacjach stresowych i wspierają regenerację roślin.
Oczywiście zdrowa gleba, zbilansowane nawożenie jaki rozsada dobrej jakości czy optymalne nawodnienie będą również przekładały się na odporność papryki.
Najważniejsze informacje z tego odcinka możemy zebrać w kilku punktach.
- Dobór zdrowej rozsady wpływa na zdrowotność plantacji.
- Dbałość o odporność papryki zaczynamy od dbałości o glebę.
- Krzem, pierwiastek o dużym wpływie na odporność.
- Fitohormony, węgiel organiczny, aminokwasy – substancje dolistne działające na odporność i regenerację.
Odcinek 4 – Woda – uprawa papryki i zarządzanie wodą
Woda to nie tylko podlewanie. To ona jest rozpuszczalnikiem dla środków ochrony roślin i nawozów dolistnych na jakich opiera się efektywna uprawa papryki. Jej wpływ na skuteczność zabiegów jest ogromny. W niektórych przypadkach właściwości wody mają wpływ na 50% skuteczności prowadzonych zabiegów.
Stosując kondycjonery wody możesz oszczędzić. Dobry kondycjoner wody wpływa na pH wody i twardość jednocześnie. Dzięki temu uprawa papryki może być lepiej chroniona. Rośliny są lepiej pokryte cieczą roboczą, ograniczone jest spływanie. Zneutralizowane jony i dostosowane pH ograniczają straty substancji czynnej nawet o 30%.
Dzięki dobremu zarządzaniu właściwościami wody możesz:
- Ograniczamy ryzyko wystąpienia poprawek
- Spada nakład czasu potrzebny na przygotowanie zabiegów
- Podnosimy efektywność zabiegów
- Ograniczamy zużycie ŚOR
Najważniejsze informacje z tego odcinka możemy zebrać w kilku punktach.
- Analiza wody i dostosowanie pH i twardości pozwalają podnosić efektywność zabiegów
- Możesz podnieść skuteczność zabiegów nawet o 30%
- Dobre kondycjonery działają na twardość, pH i napięcie powierzchniowe.